10 tips voor het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd
Je hebt een nieuwe baan gevonden of je huidige werkgever biedt je een vast contract aan… Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat alles goed geregeld is! Daarom hebben wij voor jou de 10 belangrijkste tips op een rijtje gezet voor het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd.
1 Legitimatie
Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. De werkgever mag je hier namelijk om vragen.
2 Proeftijd
Wist je dat een proeftijd niet automatisch geldt? Kijk dus goed of er een proeftijdbeding in de overeenkomst staat. Een proeftijd kan niet worden opgenomen als de overeenkomst 6 maanden of korter duurt. De duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd kan nooit langer dan 2 maanden zijn.
3 Salaris
Je hebt afgesproken wat je salaris wordt en of je recht hebt op bonussen en/of toeslagen. In het contract moet dit allemaal duidelijk opgeschreven staan. Controleer dit dus goed. Kijk ook of je wel marktconform wordt betaald. Dit controleer je door te kijken of het salaris aansluit bij de salarisschalen van een cao in jouw branche.
4 Functieomschrijving
Jouw functie en welke taken daarbij horen moeten goed beschreven staan in het contract of (indien van toepassing) de geldende cao. Ga na of dit aansluit bij wat je van de baan verwacht op basis van het sollicitatiegesprek. Bedenk ook of je vindt dat je salaris hierbij past.
5 Opzegtermijn
Met een vast contract is de minimale wettelijke opzegtermijn voor jou één maand. Let op! Dit kan langer zijn, als dit expliciet in het contract staat.
Een tijdelijk contract eindigt automatisch (van rechtswege). Bij een tijdelijk contract kun je de overeenkomst niet tussentijds opzeggen, tenzij daarover afspraken staan in het contract. Kijk hier dus goed naar de mogelijkheden. Bij een tijdelijk contract van langer dan 6 maanden moet je werkgever minstens een maand voordat het contract eindigt laten weten dat het afloopt. Doet de werkgever dat niet, dan moet hij jou een vergoeding gelijk aan één maandsalaris betalen.
6 Reiskosten
Als je recht hebt op reiskosten, moet dit in het contract staan. Check dit dus goed. De werkgever is namelijk niet verplicht reiskosten te betalen, tenzij dit is geregeld in de toepasselijke cao. Meer weten? Klik hier.
7 Van tijdelijk naar onbepaalde tijd contract
Een tijdelijk contract gaat automatisch over in een vast contract in 2 gevallen:
– Als je meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten hebt gekregen.
– Als je al langer dan 2 jaar aaneengesloten bij je werkgever hebt gewerkt met tijdelijke contracten. Een voorwaarde is dat de periode tussen opeenvolgende contracten steeds niet langer duurde dan 6 maanden.
Houd deze 2 gevallen in gedachte als je al eerder tijdelijke contracten met dezelfde werkgever hebt gesloten. Maar let op! In een cao kunnen afwijkende regels staan.
8 Concurrentiebeding en relatiebeding
Een concurrentie- of relatiebeding is een verbod voor jou om na afloop van je contract hetzelfde werk te doen bij een andere werkgever, of relaties van je oud-werkgever te benaderen. Dit geldt ook als je ontslag neemt of ontslagen wordt. Meestal is het concurrentiebeding van toepassing voor een bepaalde periode en regio. Check in je contract welke voorwaarden hieraan gesteld worden, dit kan van invloed zijn wanneer je later bij een andere werkgever aan de slag wilt!
In een tijdelijk contract is een concurrentie- of relatiebeding niet toegestaan. Een werkgever kan hierop alleen een uitzondering maken als hij een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang goed kan onderbouwen.
9 Cao
Kijk goed of er een cao van toepassing is. Hierin staan de afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Is er geen cao? Probeer dan zoveel mogelijk afspraken in het contract te laten vastleggen. Meer weten? Klik hier.
10 Bijlagen
Soms wordt er in de tekst van het contract verwezen naar een bijlage, bijvoorbeeld een personeelshandboek. In die bijlage staan dan alle afspraken die binnen de onderneming gelden uitgebreid beschreven. Controleer voor het tekenen goed of alle bijlagen ook echt in het contract zitten.
Wil je meer advies voordat je gaat ondertekenen, of heb je nog vragen over je rechten in een arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!