Update Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans
Inmiddels is het ruim een half jaar geleden dat wij aan de hand van de gepubliceerde memorie van toelichting en de daaropvolgend gehouden internetconsultatie kort aandacht besteedde aan de belangrijkste wijzigingen die de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) met zich brengt op het geldende arbeidsrecht. Wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? Hieronder wordt kort ingegaan op de relevante gebeurtenissen.
Advies Raad van State
Op 11 oktober 2018 heeft de Raad van State een kritisch advies vastgesteld aan de hand van het door minister Koolmees ingediende WAB-wetsvoorstel. De Raad van State geeft onder andere aan dat ook na de voorgestelde aanpassingen nog steeds een grote kloof blijft bestaan tussen de verschillende types arbeidsrelaties, zowel voor werkgevers als werknemers. De Raad van State ziet meer in een oplossing waarin het arbeidsrecht, de sociale zekerheid en de belastingwetgeving fundamenteel en breed wordt aangepakt. Verder wordt positief geoordeeld over de invoering van een cumulatieve ontslaggrond en de aanpassing van de transitievergoeding, nu dit de tweedeling tussen vaste- en flexibele werknemers kan verkleinen, aldus de Raad van State. De verruiming van de ketenregeling en de proeftijd, alsmede de maatregelen voor payrolling zijn een greep uit de onderwerpen die de Raad van State evenwel niet passend acht, gelet op de onduidelijkheid over de (en niet voldoende onderzochte) effectiviteit van de maatregelen.
Rondetafelgesprek
Het wetsvoorstel is vervolgens op 7 november 2018 ingediend bij de Tweede Kamer. Op 3 december 2018 volgde een Rondetafelgesprek in de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is een vergadering waarbij o.a. praktijkjuristen, hoogleraren, vakbonden, werkgeversorganisaties en rechters is gevraagd om hun visie te geven op het wetsvoorstel. Hoewel in het algemeen “gematigd positief” wordt gereageerd op de WAB, vindt het merendeel van de vertegenwoordigers van de verschillende groepen dat de WAB meer ziet op de reparatie van tekortkomingen van de WWZ, in plaats van het structureel oplossen van de problemen op de arbeidsmarkt. Verder valt op dat de overgrote meerderheid van de vertegenwoordigers kritisch is over de beoogde wijziging van de proeftijdregeling en zich daartegen uitspreken. Uiteindelijk zijn er naar aanleiding van het rondetafelgesprek op 11 januari 2019 een aantal wijzigingen voorgesteld in de WAB.
Plenaire behandeling in de Tweede Kamer
Op 28 januari 2019 staat de plenaire behandeling van de WAB door de Tweede Kamer gepland waarin verder wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel. In de daaropvolgende periode zal duidelijk worden in welke vorm de WAB uit het wetgevingsproces komt. Wij houden de ontwikkelingen in dat kader nauwlettend in de gaten en zullen noemenswaardige wijzigingen in het wetsvoorstel op onze website plaatsen!