Is jouw cao op orde?
Ongeveer 85% van de mensen in loondienst heeft te maken met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). In een cao worden schriftelijk afspraken over de arbeidsvoorwaarden vastgelegd. Jouw werkgever kan vaak zelf besluiten welke cao hij toepast. Waar moet een cao allemaal aan voldoen? En wat moet er verplicht in een cao staan?
Twee soorten cao’s
Ten eerste zijn er twee soorten cao’s: de ondernemings-cao en bedrijfstak-cao.
- De ondernemings-cao geldt binnen een bedrijf. Hierin staan de afspraken tussen jouw werkgever en één of meer werknemersorganisaties.
- De bedrijfstak-cao geldt binnen een sector. Hierin staan afspraken tussen één of meer werkgevers(organisaties) en één of meer werknemersorganisaties. Deze overeenkomst geldt in principe alleen voor werkgevers en werknemers die lid zijn van een werkgevers- of werknemersorganisatie.
Een bedrijfstak-cao kan algemeen verbindend verklaard worden. Dit heet dan een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Als er een AVV geldt, dan is de bedrijfstak-cao voor iedereen die in die sector werkt verplicht van toepassing. Jouw werkgever moet zich dan dus aan de bedrijfstak-cao houden.
Standaard-cao of minimum-cao?
Soms kun je met je werkgever nog extra afspraken maken. Dat is wel afhankelijk van het type cao. Er zijn minimum-cao’s en standaard-cao’s. Een minimum-cao kan in jouw voordeel werken. Jouw werkgever mag er namelijk alleen van afwijken, als jij daarbij gebaat bent. Bij een standaard-cao, mag jouw werkgever helemaal niet afwijken van de cao-bepalingen.
Het kan voorkomen dat jouw werkgever geen cao heeft opgesteld. Een cao is namelijk niet verplicht. Voelt je werkgever niets voor een cao, maar wil jij er wel graag één? Dan zal je een grotere groep werknemers nodig hebben om iets te bereiken bij je werkgever.
Onderdelen cao
Is er bij jou sprake van een minimum-cao en ben je benieuwd waar jij misschien nog voordeel kan halen? We hebben de meest voorkomende onderdelen in een cao voor je op een rij gezet:
- Loon(schalen)
Wanneer ga je meer verdienen? En in welke loonschaal kom je terecht?
- Werktijden
Heeft het bedrijf vaste of wisselende werktijden? En wanneer en hoelang mag je pauze nemen?
- Vakantiedagen
Hoeveel vakantiedagen bouw je op? En wanneer kan je ze opnemen? Hoe gaat jouw werkgever om met feestdagen? Zijn er verplichte vrije dagen?
- Regelingen voor overuren
Hoe worden overuren gecompenseerd? Krijg je ze bijvoorbeeld uitbetaald of mag je extra verlof opnemen?
- Reiskosten
Is er een reiskostenvergoeding? Wat is de hoogte hiervan? En wat krijg je vergoed als je bijvoorbeeld met de trein of de taxi moet reizen?
- Veiligheidsvoorschriften
Welke veiligheidsvoorschriften gelden er binnen het bedrijf? Krijg je hier een cursus over of moet je ze zelf bestuderen? Wat gebeurt er als jij of je werkgever zich hier niet aan houdt?
- Regelingen voor ziekte
Waar moet je je ziek melden? En hoeveel krijg je doorbetaald bij ziekte?
- Verlof
Welke typen verlof zijn er binnen het bedrijf? Hoelang duurt het verlof? En hoe hoog is de uitkering in deze periode?
- Mogelijkheden voor scholing
Welke mogelijkheden voor scholing worden er aangeboden? En wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Is er een verplichting tot scholing?
- Ontslagregelingen
Welk opzegtermijnen gelden er binnen het bedrijf? Kan je bij ontslag een extra vergoeding krijgen (naast de wettelijke transitievergoeding)?
Bovenstaande punten mogen natuurlijk niet in strijd zijn met wat er in de wet geschreven staat. Ben je benieuwd of jouw cao op orde is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!