9 tips voor het ondertekenen van een uitzendovereenkomst
Je hebt een leuke baan gevonden via het uitzendbureau, of gaat bij een werkgever aan de slag die met een payrollconstructie werkt. Jouw arbeidsovereenkomst is dan een uitzendovereenkomst. Waar moet je in dat geval op letten als je een contract gaat tekenen bij een nieuwe werkgever? Hieronder negen tips:
1 Eerst tekenen
Begin niet met werken voordat jij en je werkgever het contract hebben ondertekend. Doe je dat wel, dan is het moeilijker om te bewijzen dat je in dienst bent. Als er dan iets gebeurt op de werkvloer, kun je verzeild raken in aansprakelijkheidskwesties.
2 Legitimatie
Zorg dat je legitimatie geldig is. De werkgever mag vragen om jouw legitimatie bij de ondertekening.
3 Salaris
Je hebt afgesproken welk bedrag je gaat verdienen en of je recht hebt op bonussen en/of toeslagen. Wees je ervan bewust dat je recht hebt op hetzelfde loon als de werknemers die in dienst zijn bij de inlener en hetzelfde werk doen! In het contract moet dit duidelijk opgeschreven staan. Controleer dit dus goed.
4 Functie
Jouw functie en welke taken daarbij horen moeten goed beschreven staan in het contract of (indien van toepassing) de geldende cao. Bekijk ook of dit aansluit bij wat je van de baan verwacht op basis van het sollicitatiegesprek.
5 Proeftijd
Check of er een proeftijd geldt, hoelang die dan duurt en of jij het daarmee eens bent. Houd er rekening mee dat deze voor zowel je werkgever als voor jou geldt.
6 Opzegtermijn
Kijk goed naar wat jouw opzegtermijn is. Dit kan van invloed zijn voor het tijdstip waarop je je contract opzegt, wanneer je bijvoorbeeld ergens anders aan de slag wilt.
7 Reiskosten
Als je recht hebt op reiskosten, moet dit in het contract staan. Check dit dus goed. Als je hier later op terugkomt, is er een kans dat je achter het net vist. De werkgever is namelijk niet verplicht reiskosten te betalen, tenzij dit is geregeld in de van toepassing zijnde cao.
8 Cao
Kijk goed of er een cao van toepassing is. Hier staan de afspraken in over bijvoorbeeld vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Is er geen cao? Probeer dan zoveel mogelijk afspraken in de overeenkomst te laten vastleggen. Meer weten? Klik hier.
9 Bijlagen
Soms wordt er in de tekst van het contract verwezen naar een bijlage, bijvoorbeeld een personeelshandboek. In die bijlage staan dan alle afspraken die binnen de onderneming gelden uitgebreid beschreven. Controleer voor het tekenen goed of alle bijlagen ook echt in het contract zitten.
Heb je vragen over je arbeidsovereenkomst of wil je meer advies voordat je gaat ondertekenen? Neem dan gerust contact met ons op!