Arbeidsconflict of ontslag als ambtenaar?
De meeste ambtenaren zijn sinds 1 januari 2020 werknemer
Door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) vallen de meeste ambtenaren sinds 1 januari 2020 onder het arbeidsrecht. Een ambtenaar is sinds die tijd grotendeels gelijkgesteld met een werknemer. Dit heeft met name gevolgen voor de gemeente ambtenaar en andere rijksambtenaren. Een van de consequenties is dat niet langer procedures gevoerd worden op basis van beroep en bezwaar. In plaats daarvan geldt het civiele (proces)recht. Dit heeft met name gevolgen voor het ontslagrecht en de procedure die bij ontslag of bij een arbeidsconflict gevoerd moet worden. Ambtenaren blijven wel een bijzondere positie houden omdat zij een taak vervullen voor de overheid.
Rechtspositie of CAO ambtenaar
De rechtspositie van de ambtenaar wordt nog steeds grotendeels bepaald door de toepasselijke CAO. Nieuw is echter dat de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek ook van toepassing zijn. Wij merken dat lang niet alle overheidswerkgevers en ambtenaren daarop beducht zijn. Wij hebben gelukkig veel ervaring met procedures over ontslag en arbeidsconflicten voor ambtenaren of overheidswerkgevers.
Arbeidsconflict of ontslag ambtenaar
In het verleden kon het bestuursorgaan of de overheidswerkgever zelfstandig een besluit nemen om een ambtenaar te ontslaan. Tegenwoordig is dat anders en is de tussenkomst van de civiele rechter nodig als de werkgever tot ontslag wil overgaan. Ook als een ambtenaar op wil komen tegen maatregelen die genomen zijn vanwege een arbeidsconflict, zal hij indien nodig bij de civiele rechter moeten aankloppen.
Gelukkig is een procedure bij de rechter lang niet altijd nodig
In de meeste gevallen, ook wanneer er sprake is van een ernstig arbeidsconflict, is het lang niet altijd nodig om bij de rechter uit te komen. Adrenna Arbeidsrechtadvocaten kan adviseren over de mogelijkheden. Dat doen wij graag, ook om te bekijken of het conflict of de ontslagzaak geregeld kan worden zonder tussenkomst van de rechter.
Heb je een vraag over arbeidsconflict of ontslag?
Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.