De vaststellingsovereenkomst in het arbeidsrecht
Het beginstation van een arbeidsrelatie is, in het overgrote merendeel van de gevallen, anno 2022 nog steeds een arbeidsovereenkomst. In de arbeidsovereenkomst staan de belangrijkste afspraken opgenomen die van toepassing zijn op het dienstverband (ook wel de wederzijdse rechten en verplichtingen genoemd). Denk daarbij aan de functie van de werknemer, het salaris dat hij of zij krijgt voor geleverd werk, de werktijden en afspraken omtrent vakantie en ziekte. Hiervan zijn de meeste mensen wel op de hoogte. Bijna iedereen die (jong)volwassen is, heeft namelijk weleens een arbeidsovereenkomst aangeboden gekregen en uiteindelijk ondertekend.
Over de vaststellingsovereenkomst, in de praktijk ook wel aangeduid als “VSO” of “beëindigingsovereenkomst”, is echter een stuk minder bekend bij de gemiddelde Nederlander.
Wanneer krijg ik met een vaststellingsovereenkomst te maken?
Waar je de arbeidsovereenkomst kunt zien als het beginstation van de samenwerking tussen een werkgever en werknemer, is de vaststellingsovereenkomst nu juist in de meeste gevallen het eindstation. Dat zit zo.
Een arbeidsovereenkomst kan een werkgever niet zomaar beëindigen. In ons Burgerlijk Wetboek staan de manieren opgenomen waarop dit bereikt kan worden. De belangrijkste zijn:
1. het UWV om toestemming te vragen om het dienstverband te mogen opzeggen (komt vaak voor bij een reorganisatie);
2. de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden (bijvoorbeeld als er een conflict is tussen partijen of als een werkgever vindt dat de werknemer niet goed functioneert);
3. door met wederzijds goedvinden een beëindigingsovereenkomst sluiten.
Voor de eerste twee opties is de betrokkenheid van een derde partij nodig (het UWV of een rechter). Dat kan een tijdrovend – en soms ook kostbaar – proces zijn. Daar zitten zowel de werkgever als de werknemer in de meeste gevallen niet op te wachten. Daarom komt in dit soort situaties de vaststellingsovereenkomst om de hoek kijken.
Wat is een vaststellingsovereenkomst/beëindigingsovereenkomst precies?
Een vaststellingsovereenkomst is eigenlijk niets meer dan een document waarin de werkgever en werknemer uitwerken onder welke voorwaarden de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Dat doen werkgever en werknemer dus zelf, zonder dat daar een officiële instantie (zoals een rechter) aan te pas hoeft te komen. Vaak worden zij daarbij wel geholpen door een juridisch adviseur, bijvoorbeeld een arbeidsrechtadvocaat, omdat het erg belangrijk is dat de afspraken correct worden vastgelegd. Dit verkleint namelijk de kans dat er in een later stadium alsnog onenigheid bestaat over de gemaakte afspraken, bijvoorbeeld omdat:
1. de ene partij de schriftelijke afspraken anders interpreteert dan de andere partij;
2. belangrijke zaken onbesproken zijn gelaten.
Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan?
Wat er precies in een vaststellingsovereenkomst moet worden geregeld, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat er in de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst is afgesproken. Dit kan per organisatie/werknemer verschillen en moet daarom per geval worden bekeken. De volgende vragen zijn bijna altijd belangrijk om in de overeenkomst beantwoord te hebben:
– wie neemt het initiatief tot ontslag?
– wat is de laatste dag van het dienstverband?
– werkt de werknemer tot de laatste dag door of wordt hij eerder vrijgesteld van werkzaamheden?
– Wat krijgt de werknemer mee bij de eindafrekening? Denk hierbij aan de ontslagvergoeding of transitievergoeding, openstaand vakantiesaldo, eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, bijdrage kosten juridisch advies, etc.;
– Wordt de werknemer gehouden aan concurrentie- en/of relatiebeding?
Meer informatie ontvangen over een vaststellingsovereenkomst?
Neem dan vrijblijvend contact op via onderstaand formulier voor een op maat gesneden advies.
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.