Ik ben geschorst / op non-actief gesteld. Wat nu?
Bent u geschorst of op non-actief gesteld? Weet wat uw rechten zijn.
Stilzitten is geen optie
Een werkgever kan soms aanleiding hebben om u te schorsen of op non-actief te stellen. Er kan sprake zijn van een ernstige verstoring in de arbeidsrelatie of zelfs een verdenking van (ernstig) verwijtbaar gedrag.
Het spreekwoord “wie geschoren wordt, moet stilzitten” gaat hier niet altijd op.
Wat zijn uw rechten bij schorsing?
In de rechtspraak is bepaald dat een werknemer in beginsel recht heeft om zijn werk te mogen doen. Dat ligt besloten in het zogenaamde goed-werkgever- en goed-werknemerschap. Dat recht wordt zwaarwegend geacht. Alleen in de gevallen waarin dat zwaarwegende recht moet wijken, kan een werkgever een werknemer terecht schorsen of op non-actief stellen.
In lang niet alle gevallen is er sprake van een zodanig hoge noodzaak om tot een schorsing of non-actiefstelling over te gaan. Mede daarom is het goed om te protesteren als u geschorst of op non-actief gesteld bent. Daarbij kan het verstandig zijn om aan te geven beschikbaar te blijven voor het verrichten van werk.
Recht om te verweren
Een werkgever doet er goed aan om heel duidelijk uit te leggen waarom er sprake is van een schorsing en waarom dat noodzakelijk is. Die onderbouwing is ook nodig om zo nodig verweer te kunnen voeren tegen een schorsing. Is er geen uitleg gegeven? Dan doet dat in vele gevallen al fors afbreuk aan de rechten die je als werknemer hebt.
Schadelijke uitwerking
Een schorsing of op non-actiefstelling werkt eigenlijk altijd schadelijk uit. Collega’s zullen vaak het idee hebben dat er heel veel mis is. Daarnaast kan een werkgever vaak niet verhinderen dat er gepraat wordt over de schorsing of op non-actiefstelling. Ook om deze reden kan het raadzaam zijn om te protesteren tegen de schorsing of op non-actiefstelling.
Een schorsing of op non-actiefstelling kan ook kansen bieden.
Vanwege de strenge norm om een werknemer te mogen schorsen, kan het in sommige gevallen nodig zijn om tegengas te geven. Een gerechtelijke procedure waarin opheffing van de schorsing of op non-actiefstelling gevraagd wordt, kan soms nodig zijn.
Meer informatie ontvangen over een schorsing of op non-actiefstelling?
Een van de advocaten van Adrenna Arbeidsrechtadvocaten helpt u graag verder.
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.