Ontslag op staande voet. Wat nu?
Bij een ontslag op staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst per direct, zonder opzegtermijn en zonder toestemming van UWV en/of de kantonrechter. Een ontslag op staande voet heeft verstrekkende gevolgen voor een werknemer. De salarisbetaling wordt per direct beëindigd, er bestaat in beginsel geen recht op een transitievergoeding en de werknemer ontvangt geen WW-uitkering van UWV. Daarom mag het ontslag op staande voet alleen als “laatste redmiddel” worden ingezet door de werkgever.
Eisen ontslag op staande voet
Er moet sprake zijn van een dringende reden. De dringende reden moet de werknemer direct worden meegedeeld. Daarnaast moet het gegeven ontslag op staande voet zo spoedig mogelijk schriftelijk (of per e-mail) worden bevestigd.
Voorbeelden dringende reden
In de wet (art. 7:678 BW) staat de definitie van de dringende reden. Als voorbeeld wordt genoemd: misleiding, valse inlichtingen, dronkenschap, diefstal, fraude, bedrog, mishandeling, verkrachting, bedreiging, roekeloos gedrag en werkweigering. Er kunnen ook andere gronden bestaan die een dringende reden opleveren.
Bij de beantwoording van de vraag of sprake is van een dringende reden, wordt rekening gehouden met alle omstandigheden van het geval. De volgende gezichtspunten kunnen bij de beoordeling een rol spelen:
– de aard en de ernst van hetgeen de werkgever als dringende reden aanmerkt;
– de aard en de duur van de dienstbetrekking;
– de wijze waarop de werknemer die dienstbetrekking heeft vervuld;
– de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.
Onverwijldheid
De werkgever moet het ontslag op staande voet zo snel mogelijk geven op het moment dat de dringende reden duidelijk is en moet de reden van het ontslag op staande voet erbij vertellen. De werkgever mag dus niet stilzitten.
Wel mag de werkgever bij een vermoeden (bijvoorbeeld bij diefstal, fraude of grensoverschrijdend gedrag) onderzoek doen om vast te stellen of er aanleiding is voor ontslag op staande voet. De werkgever dient dit onderzoek dan wel voortvarend en met enige spoed te doen. Veelal wordt de werknemer tijdens het onderzoek geschorst of op non-actief gesteld.
Opzegverboden niet van toepassing
Bij een ontslag op staande voet gelden de ontslagverboden wegens ziekte, zwangerschap of lidmaatschap van de ondernemingsraad niet.
Vernietigen ontslag op staande voet
Als de werknemer het niet eens is met ontslag op staande voet, dan kan de werknemer het ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Het verzoekschrift moet binnen twee maanden na het ontslag worden ingediend bij de rechtbank.
Als de kantonrechter beslist dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven, dan vernietigt deze het ontslag op staande voet. Werknemer kan kiezen tussen herstel van de dienstbetrekking (loon en werkhervatting) of een billijke vergoeding vorderen, met een transitievergoeding en een gefixeerde schadevergoeding. Een vernietigd ontslag op staande voet kan eveneens gevolgen hebben voor de geldigheid van het concurrentiebeding.
Voorwaardelijke ontbinding
Een werkgever kan voor de zekerheid (voorwaardelijke) ontbinding aanvragen bij de kantonrechter, om de arbeidsovereenkomst alsnog te beëindigen indien het ontslag op staande voet geen stand houdt.
Schadevergoeding
Als het ontslag op staande voet stand houdt en de dringende reden is het gevolg van opzet of schuld van de werknemer, dan kan de werkgever aanspraak maken op een gefixeerde schadevergoeding.
Ontslag op staande voet door werknemer
Een werknemer kan ook onverwijld ontslag op staande voet nemen indien er sprake is van een dringende reden. Dit komt niet vaak voor, maar kan soms nodig zijn.
Meer informatie ontvangen over ontslag op staande voet?
Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier:
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.