Ouderschapsverlof; heb ik daar recht op?
Sinds 2 augustus 2022 is het ouderschapsverlof uitgebreid. Hieronder vindt u een overzicht van de wettelijke regelingen. Het is echter mogelijk dat er aanvullende afspraken gelden vanuit de CAO of de individuele arbeidsovereenkomst.
Minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder
Voor de moeder geldt het zwangerschaps- en bevallingsverlof, dat minimaal 16 weken duurt. Zwangere werkneemsters hebben recht op ten minste 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof begint 4 tot 6 weken voor de verwachte geboortedatum, naar keuze van de zwangere werkneemster, en duurt tot en met de dag van de daadwerkelijke bevalling. Het bevallingsverlof begint op de dag na de bevalling. Als er nog weken over waren van het zwangerschapsverlof, worden deze weken toegevoegd aan het bevallingsverlof. Het bevallingsverlof duurt ten minste 10 weken. Als een zwangere werkneemster 6 weken voor de verwachte bevallingsdatum met zwangerschapsverlof is gegaan en de baby wordt later geboren dan de verwachte bevallingsdatum, volgen er na de geboorte nog 10 weken bevallingsverlof. Hierdoor kan het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof langer duren dan 16 weken. Als het kind langer dan een week na de geboorte in het ziekenhuis heeft gelegen, wordt het bevallingsverlof verlengd. In dat geval worden de weken in het ziekenhuis (minus de eerste week) toegevoegd aan het totale bevallingsverlof.
De partner: aanwezigheid bij bevallling
Voor het bijwonen van de bevalling door de partner en het aangeven van de geboorte op het gemeentehuis, hoef je als werknemer geen geboorteverlof op te nemen. Dit valt namelijk onder het calamiteitenverlof (artikel 4:1 WAZO).
De partner: geboorteverlof
Het geboorteverlof voor de partner bedraagt eenmaal het aantal uren dat overeenkomt met een werkweek. Deze uren mogen binnen 4 weken na de geboorte van de baby verspreid worden opgenomen. Deze regeling, ook wel bekend als kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof, is sinds 1 januari 2019 van kracht. Tijdens het geboorteverlof betaalt de werkgever 100% van het salaris door en mag de werknemer de opgenomen dagen niet verrekenen met zijn vakantiedagen. Bovendien bouwt de werknemer tijdens het geboorteverlof vakantiedagen op.
De partner: aanvullend geboorteverlof
Nadat het geboorteverlof met behoud van salaris is opgenomen, kan de partner maximaal vijf keer de arbeidsduur per week aanvullend geboorteverlof opnemen. Deze uren mogen verspreid worden opgenomen binnen 6 maanden na de geboorte van de baby. Deze regeling is sinds 1 juli 2020 van kracht en is van toepassing op de echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonende met de moeder van het kind, of degene die het kind heeft erkend.
Aanvraagprocedure (aanvullend) geboorteverlof
De aanvraag voor (aanvullend) geboorteverlof kan worden ingediend vanaf 4 weken vóór de ingangsdatum van het verlof. De aanvraag kan slechts één keer worden ingediend. Als een werknemer niet de volledige periode van het (aanvullend) geboorteverlof aanvraagt, komt het resterende verlof te vervallen. De werkgever mag het (aanvullend) geboorteverlof niet weigeren, zelfs niet als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. In geval van zwaarwegende bedrijfsbelangen mag de werkgever wel afspraken maken met de werknemer over de invulling van het (aanvullend) geboorteverlof.
Ouderschapsverlof voor moeder en partner
Het ouderschapsverlof bedraagt in totaal het aantal uren dat overeenkomt met 26 werkweken, en deze uren mogen verspreid worden opgenomen tijdens de eerste acht levensjaren van het kind. In het eerste levensjaar van het kind kan het aantal uren dat overeenkomt met 9 werkweken als betaald ouderschapsverlof worden opgenomen, waarna er 17 weken onbetaald verlof kunnen worden opgenomen. Als een ouder tijdens het eerste levensjaar niet alle 9 weken betaald verlof opneemt, worden de overgebleven weken toegevoegd aan het onbetaald ouderschapsverlof (in totaal 26 weken).
Arbeidsvoorwaarden
Gedurende de 5 weken aanvullend geboorteverlof en de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof ontvangt de werknemer geen salaris van de werkgever, maar een uitkering van het UWV (maximaal 14 weken). Deze uitkering bedraagt maximaal 70% van het maximum dagloon. In principe worden er geen vakantiedagen opgebouwd gedurende de periode waarin de werknemer geen recht heeft op loon van de werkgever. Er bestaat echter een wettelijke uitzondering voor het aanvullend geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof, waarbij wel wettelijke vakantiedagen worden opgebouwd. Tijdens onbetaald ouderschapsverlof vindt er geen opbouw van vakantiedagen plaats.
Vragen of meer informatie ontvangen over ouderschapsverlof?
Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier:
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.