Vakantierechten
Vakantierechten: hoe zit het met verval, verjaring of ziekte?
De zomervakantie staat al weer bijna voor de deur. Zomerse temperaturen, lange zomeravonden en werknemers die massaal op vakantie gaan. Kortom, hét moment om even stil te staan bij de (wettelijke en bovenwettelijke) vakantiedagen van werknemers. Want waar moet op gelet worden?
Vervaltermijnen
Let op de vervaltermijnen! Voor wettelijke vakantiedagen geldt dat deze komen te vervallen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na verloop van 5 jaar.
Als werkgever dien je een deugdelijke vakantie uren administratie bij te houden en werknemers aan te sporen om vakantiedagen op te nemen. Daarnaast moet de werkgever de werknemer actief te informeren over het dreigende verval van vakantiedagen. Doe je dit niet? Dan vervallen deze vakantiedagen niet.
Het is daarnaast van belang dat een werknemer in de gelegenheid wordt gesteld om de vakantiedagen op te nemen. Krijgt een werknemer deze mogelijkheid niet? Ook dan is van verval van vakantiedagen geen sprake.
Vakantie en ziekte
Tijdens ziekte bouwt een werknemer vakantiedagen op en kan vakantie worden opgenomen. Indien een arbeidsongeschikte werknemer vakantie opneemt dan moet de salarisadministratie goed opletten. In dit geval dient namelijk 100% van het salaris te worden uitbetaald over de opgenomen vakantie uren, ook als een werknemer op dat moment in verband met ziekte minder dan 100% van het salaris ontvangt.
Let op! Als een werknemer zo arbeidsongeschikt is dat hij als gevolg daarvan geen vakantiedagen kan opnemen, dan verjaren of vervallen die niet.
Mag een werkgever een aanvraag weigeren?
Een werknemer moet de gewenste vakantie bij de werkgever aanvragen. Mag deze aanvraag ook geweigerd worden? Het antwoord is ja, in sommige uitzonderlijke gevallen mag dit. Een vakantieaanvraag kan bijvoorbeeld worden geweigerd als een werknemer te weinig vakantiedagen heeft voor de gewenste vakantie. Een aanvraag mag ook worden geweigerd als de afwezigheid van de desbetreffende werknemer de bedrijfsvoering ernstig verstoort. Dit kan het geval zijn als directe collega’s al in deze periode op vakantie zijn of omdat de piekdrukte in het hoogseizoen anders niet kan worden opgevangen. In sommige gevallen is in de CAO of het bedrijfsreglement/de arbeidsovereenkomst opgenomen dat er in bepaalde periodes geen vakantie mag worden opgenomen. Ook dan mag een aanvraag geweigerd worden. Let wel, indien niet binnen 2 weken op het verzoek van de werknemer wordt gereageerd, dan geldt de aanvraag als goedgekeurd. Het is dus van belang om goed op deze termijn te letten!
Uitbetalen vakantiedagen
Hoe zit het ook alweer met het uitbetalen van vakantiedagen? Bovenwettelijke vakantiedagen mogen worden uitbetaald als werknemer hiermee instemt. De wettelijke vakantiedagen mogen enkel aan het einde van de arbeidsovereenkomst uitbetaald worden.
Vragen of meer informatie ontvangen over vakantiedagen?
Neem dan gerust contact met ons op via het onderstaande contactformulier:
Wij nemen binnen 24 uur contact met u op. Mocht u ons eerder nodig hebben, bel dan met (058) – 810 02 00.