Ambtenarenrecht en onderwijsrecht
Werknemers in dienst van de overheid worden aangesteld als ambtenaar. Anders dan bij een arbeidsovereenkomst, die door twee partijen wordt gesloten, gebeurt de aanstelling van de ambtenaar eenzijdig, door het overheidsorgaan.
Totdat de beoogde ‘overheveling’ van de meeste ambtenaren naar het arbeidsrecht een feit is, blijven er belangrijke verschillen.
Deze verschillen zijn gebaseerd op het feit dat het ambtenarenrecht bestuursrecht is, met toepassing van zowel procesrechtelijke als materieelrechtelijke beginselen die te maken hebben met overheidshandelen. Hierbij kan worden gedacht aan zorgvuldige besluitvorming, gelijke behandeling en goede motivering van besluiten.
De arbeidsrecht advocaat van Adrenna staat ambtenaren bij maar ook – en we hebben uitgelegd waarom – overheidsorganisaties.
Adrenna en onderwijs
Onderwijsrecht kan privaatrechtelijk arbeidsrecht, dan wel ambtenarenrecht zijn. In beide gevallen spelen specifieke CAO’s en wetgeving. Adrenna staat veel werkgevers en werknemers in het primair en voortgezet openbaar onderwijs bij. Werknemers in die sectoren zijn veelal ‘ambtenaren’.
Op de arbeidsrelatie tussen het bestuursorgaan dat de werkgever is en de ambtenaar zijn rechtspositieregelingen van toepassing die eenzijdig vastgesteld worden. Die regelingen zijn echter – net als in het arbeidsrecht – uitkomsten van onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. De CAO’s voor het primair en voortgezet onderwijs zijn de rechtspositieregelingen die voor deze werknemers gelden. Belangrijk is dat voor deze werknemers op grond van die rechtspositieregelingen ook bijzondere werkloosheidsuitkeringen gelden, die de WW-uitkering aanvullen en verlengen. Voor deze werknemers gelden niet de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek over onder meer de transitievergoeding.
In wat voor situaties kunnen wij je helpen?
Adrenna adviseert werkgevers in het onderwijs onder meer over:
- disfunctioneringstrajecten en ontslag wegens onvoldoende functioneren
- medezeggenschaptrajecten bij bijvoorbeeld fusies
- reorganisaties
- de Wet normering topinkomens
- de instroomtoets van het Participatiefonds voor het primair onderwijs
- aanpassing van functie, beloningen en inschaling
- ontslagen wegens bijvoorbeeld verstoorde relatie, verval van de betrekking of om andere redenen
- disciplinaire maatregelen, waaronder strafontslag
- klachtenprocedures
- uitleg en toepassing van de geldende CAO/rechtspositieregeling
- rechten verplichtingen in geval van arbeidsongeschiktheid
- de positie van leerlingen en ouders ten opzichte van de onderwijsinstelling
Adrenna adviseert werknemers in het onderwijs onder meer over:
- situaties waarin de werkgever ontslag van de werknemer wil bewerkstelligen en de werknemer het daarmee niet eens is
- vertrekregelingen
- wettelijke en bovenwettelijke uitkeringsrechten bij werkloosheid en ziekte
- disciplinaire maatregelen
- beoogde overplaatsing
- rechten en plichten in het kader van re-integratie bij arbeidsongeschiktheid
- arbeidsvoorwaarden en inschaling
- klachtenprocedures
Daarnaast kan Adrenna Arbeidsrechtadvocaten ook medezeggenschapsraden adviseren over hun rechten en plichten en ondersteuning bieden bij medezeggenschapstrajecten of in situaties waarin de werkgever ten onrechte de medezeggenschapsraad niet raadpleegt.
Adrenna en overheid
Overheidsinstanties zijn traditioneel van aard. De in deze sector toepasselijke arbeidsvoorwaardenregelingen zijn echter net als in het arbeidsrecht het resultaat van onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers. De rechtspositieregelingen lijken steeds meer op de privaatrechtelijke CAO’s. Ook de sociale zekerheidswetgeving is vrijwel volledig van toepassing op ambtenaren.
Geheel eigen aan de sector is de toepasselijkheid van het bestuursprocesrecht, in het kader waarvan besluiten van het bestuursorgaan het uitgangspunt voor procedures zijn, en de boven- en nawettelijke werkloosheidsuitkeringen. Onderhandelingen in deze sector vergen dan ook een bijzondere aanpak. Adrenna weet in al deze regelingen goed de weg!
Adrenna Arbeidsrechtadvocaten kan zowel ambtenaren als overheidsinstanties adviseren in rechtspositionele discussies. Dat kan bijvoorbeeld gaan over:
- arbeidsvoorwaarden
- ontslag en vertrekregelingen
- disciplinaire maatregelen
- ziekte en re-integratie
- uitkeringen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
- organisatorische veranderingen met personele gevolgen
- functiewijziging en overplaatsing
- uitleg en toepassing van rechtspositieregelingen
Vragen?
Neem contact op
Heb je vragen over een onderwerp dat hier niet genoemd staat? Als het verband houdt met een arbeidsrelatie, dan is de kans groot wat wij je kunnen helpen. Bel gerust vrijblijvend met een van onze advocaten om je vraag te bespreken. Valt het binnen ons specialisme, dan kunnen we je verder helpen. Is dat niet het geval, dan zullen wij je doorverwijzen naar een andere advocaat buiten ons kantoor die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waar jouw vraag op zit.