Arbeidsrecht advies voor werkgever en werknemer
De meest voorkomende rechtsverhouding in Nederland is die van de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst gaat uit van een ongelijkheid tussen werkgever en werknemer die wetgever en rechter proberen te compenseren. Deze pogingen zijn terug te zien in de wettelijke ontslagbescherming, maar ook bijvoorbeeld bij het concurrentiebeding, de regels over hoogte van loon en vakantietoeslag en wetgeving rond gelijke behandeling.
Ook in geval van reorganisatie is Adrenna de beste keus.
Naast het individuele arbeidsovereenkomstenrecht hebben wij ook ervaring en kennis in het collectieve ontslagtraject. Bij reorganisaties spelen ook medezeggenschap en ondernemersvrijheid een belangrijke rol. In dit soort trajecten is vroegtijdige inschakeling van een advocaat van groot belang om het gewenste eindresultaat te bereiken. Verder adviseren en procederen wij op het gebied van medezeggenschap, statutair bestuurders, stakingsrecht en werkgevers- en werknemersaansprakelijkheid.
bij de advocaten van Adrenna kun je terecht met een veelheid aan vragen en problemen. Een greep daaruit:
- individueel ontslag (in onderling overleg of via UWV of kantonrechter)
- collectief ontslag (waaronder onderhandelen over/opstellen van sociaal plan en begeleiding medezeggenschapstraject)
- medezeggenschapstrajecten
- disfunctioneringstrajecten
- ziekte en arbeidsongeschiktheid
- arbeidsvoorwaarden en inschaling
- uitleg en toepassing van CAO’s
- bijzondere bedingen zoals bijvoorbeeld concurrentiebeding, proeftijd
- opstellen arbeidsovereenkomsten
- overplaatsing, (eenzijdige) functiewijziging
- wijziging van arbeidsvoorwaarden
- organisatorische veranderingen en herstructureringen met personele gevolgen
- statutair bestuurders
- ontslag op staande voet
- Wet normering topinkomens
- flexibele arbeidsrelaties
- uitzend-, payroll- en detacheringsovereenkomsten
- bedrijfsongevallen en werkgeversaansprakelijkheid
- arbeidsvoorwaarden- en verzuimreglementen
- regelingen die zien op de verhouding tussen werkgever en werknemer, zoals sanctiebeleid, internet- en e-mail of sociale media beleid
- vergoedingen en uitkeringen bij ontslag
- privacy en gegevensbescherming in de relatie tot werknemers
- overgang van onderneming
Arbeidsrelaties in de brede zin van het woord
Onder ‘arbeidsrecht’ schaart Adrenna niet alleen de arbeidsovereenkomst, maar ook andere overeenkomsten in het kader waarvan arbeid verricht wordt:
Wie kijkt naar de wettelijke definitie van de opdrachtovereenkomst, ziet dat deze voor het grootste deel gelijk is aan de definitie van de arbeidsovereenkomst. Alleen het element van de gezagsverhouding ontbreekt. Het aantal wettelijke bepalingen dat op de opdrachtovereenkomst betrekking heeft, is zeer beperkt. De rest wordt aan partijen overgelaten. Partijen moeten hun contract dan ook heel zorgvuldig vormgeven.
Het belang daarvan wordt des te groter als wordt gerealiseerd dat het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een opdrachtovereenkomst in de praktijk bijzonder klein kan zijn. Dit kan ertoe leiden dat een door partijen bedoelde opdrachtovereenkomst toch een arbeidsovereenkomst blijkt. De aanvankelijke opdrachtnemer heeft dan plotseling ontslagbescherming. Daaraan kunnen ook fiscale gevolgen verbonden zijn. Bij de vormgeving en uitvoering van de opdrachtovereenkomst moet aandacht besteed worden aan de fiscale regels in de Wet DBA. De regering wil de Wet DBA vervangen door nieuwe regels over het kwalificeren van de opdrachtovereenkomst voor de belastingen en sociale zekerheidswetgeving aan de hand van de gehanteerde uurtarieven. Die ontwikkelingen volgen wij op de voet, zodat we je daar rekening mee kunnen houden bij het opstellen van opdrachtovereenkomsten.
Wat kunnen wij voor je doen? Wij kunnen een opdrachtovereenkomst opstellen of aanpassen en adviseren of procederen over de kwalificatie van de rechtsverhouding voor het arbeidsrecht en/of fiscaal recht als opdracht of arbeidsovereenkomst. Verder adviseren en – indien nodig – procederen wij over nakoming van de opdrachtovereenkomst, (schade door) tekortkomingen in de nakoming van de opdrachtovereenkomst en opzegging of andere wijzen van beëindiging van de opdracht. Regelmatig adviseren wij in discussies over bedingen in de opdrachtovereenkomst met zogenaamde “postcontractuele werking”, dat wil zeggen: werking nadat de overeenkomst al geëindigd is. Denk dan bijvoorbeeld aan een concurrentiebeding of geheimhoudingsbeding.
Een opdrachtovereenkomst die veel voorkomt is de managementovereenkomst, de opdrachtovereenkomst tussen een directeur/manager en de onderneming waarvoor hij of zij werkzaam is. Vaak gaat een dergelijke managementovereenkomst samen met een benoeming tot statutair bestuurder. Over die arbeidsrechtelijke en vennootschapsrechtelijke rechtsverhouding kunnen de advocaten van Adrenna u alles vertellen.
- Agentuurovereenkomst en bemiddelingsovereenkomst
Deze overeenkomsten betreffen opdrachtovereenkomsten met een specifieke wettelijke regeling. Deze specifieke regelingen zijn veelal dwingendrechtelijk van aard, omdat met name de agentuurovereenkomst veel lijkt op de arbeidsovereenkomst en er sprake is van een ongelijkheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Ook hier is derhalve kennis van en ervaring met de wettelijke regeling van groot belang. Daarnaast dient bijzondere aandacht te worden besteed aan de inhoud van de overeenkomst, mede in verband met de fiscale en sociaalzekerheidsrechtelijke gevolgen van kwalificatie van de overeenkomst als overeenkomst van opdracht of arbeidsovereenkomst.
- Maatschap en vennootschap onder firma
Ook de maatschap is een overeenkomst op basis waarvan arbeid verricht wordt. Dat geldt vaak ook voor de vennootschap onder firma. Adrenna heeft ervaring met de begeleiding van een of meer maten of vennoten in geval van conflicten binnen de maatschap of vennootschap onder firma. Dat geldt ook voor de opzegging en ontbinding van maatschappen en vennootschappen onder firma.
Sectoren
Adrenna is actief in vrijwel alle sectoren. Veel branches kennen eigen arbeidsvoorwaarden die zijn opgenomen in een CAO. In een aantal sectoren hebben een of meer van onze advocaten specifieke ervaring.
Wij zijn veel werkzaam in de ‘maaksector’. In deze traditionele sector wordt gewerkt met CAO’s met specifieke bepalingen. De vakbonden hebben in deze sector nog altijd een redelijk grote invloed. In deze sector doet zich geregeld een conflict met de werkgever voor, maar ook collectieve geschillen in verband met ploegenroosters, toeslagen en volgsystemen. Daarmee speelt ook medezeggenschap een belangrijke rol. Als er wordt gestaakt, is het in deze sector.
Wij hebben veel ervaring in de sector onderwijs. Onderwijsrecht kan privaatrechtelijk van aard zijn of ambtenarenrecht. In beide gevallen spelen specifieke CAO’s en rechtspositieregelingen voor de verschillende sectoren. Adrenna is actief in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, HBO, BVE en universitair onderwijs. Daarbij treden onze advocaten op voor zowel onderwijsinstellingen als werknemers. Ook staan wij onderzoeksinstellingen en werknemers van dergelijk instellingen bij. Naast het feit dat de specifieke CAO’s veel bepalingen kennen waarin wordt afgeweken van de reguliere wettelijke bepalingen, zijn ook bijzondere werkloosheidsregelingen die de WW-uitkering aanvullen en verlengen kenmerkend voor het onderwijs.
Ook de uitzendsector kent specifieke CAO’s, waarin met name gebruik wordt gemaakt van de wettelijke mogelijkheden om af te wijken van de standaard regels ten aanzien van flexibel contracteren. De driehoeksrelatie die eigen is aan de uitzendsector, levert bovendien haar eigen problemen op. In dat kader wordt regelmatig gediscussieerd over opvolgend werkgeverschap.
- Dienstverlening en handel
In deze nog steeds groeiende sector is affiniteit en ervaring in de specifieke branche van groot belang. De ene tak kan onder een CAO worden gebracht, de ander niet. De discussies die worden gevoerd zijn van algemeen arbeidsrechtelijke aard, maar worden gekleurd door de eigenaardigheden van de specifieke tak.
Ook deze sector kent een aantal CAO’s waarvan de kenmerken gelijk zijn. De sector kent grote werkgevers, waarmee ook collectieve conflicten voortdurend aan de oppervlakte sluimeren.
Wil je hierover meer weten? Je kunt ons altijd bellen of mailen!
Neem contact op