Een ongeluk zit in een klein hoekje…
Een ongeluk zit in een klein hoekje… dat bleek onlangs in Oldenzaal, toen bij het aanleggen van een laadpaal een gasleiding werd geraakt en een complete woning instortte. Zzp’ers en werkgevers doen er verstandig aan om voor het uitvoeren van werkzaamheden eventuele risico’s in kaart te brengen en de werkprocessen goed op orde te hebben, anders kan naast schade ook een boete door de Arbeidsinspectie volgen.
Melding Arbeidsinspectie
Een arbeidsongeval is een ongeval dat plaatsvindt tijdens of door werkzaamheden. Een van de dingen die na een arbeidsongeval gedaan moet worden, is de melding bij de Arbeidsinspectie. Dit geldt zowel bij ongevallen met werknemers, als bij ongevallen met personen die onder het gezag van de werkgever werken, zoals uitzendkrachten en zzp’ers.
Boetes
Na de melding van een arbeidsongeval bij de Arbeidsinspectie wordt bekeken of er sprake is van een overtreding op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en bijbehorende beleidsregel boeteoplegging. De overtredingen zijn ingedeeld in zeven categorieën en de normbedragen variëren van € 340,- tot en met € 13.500,-. Voor werkgevers met minder dan 500 werknemers worden de normbedragen gecorrigeerd (kleinere werkgevers betalen een lagere boete).
Vervolgens kunnen bepaalde omstandigheden zorgen voor verhoging van de boetebedragen. Dit is onder meer het geval bij een zware overtreding, een arbeidsongeval dat leidt tot de dood, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, bij blootstelling van meer dan 10 werknemers aan het gevaar en bij herhaling van een (soortgelijke) overtreding.
Boete matigen
Indien de werkgever vervolgens aantoont dat hij inspanningen heeft verricht, gericht op het voorkomen van de overtreding in het concrete geval, kan dit leiden tot matiging van de boete. De volgende inspanningen kunnen leiden tot een matiging van 25% per onderdeel:
- Het inventariseren van de risico’s van de concrete werkzaamheden en ontwikkelen van een veilige werkwijze;
- Het creëren van voldoende randvoorwaarden voor het toepassen van de veilige werkwijze;
- Het geven van adequate instructies;
- Het houden van adequaat toezicht.
De gedachte hierbij is dat een arbeidsongeval niet zou hebben plaatsgevonden, dan wel dat de kans op een arbeidsongeval aanzienlijk kleiner wordt wanneer de werkgever voorafgaand aan de start van de werkzaamheden aan alle vier de genoemde punten heeft voldaan. Neemt de werkgever na afloop van de overtreding adequate maatregelen, dan kan dit leiden tot een boetematiging van 12,5%.
Niet eens met de boete?
Wanneer u een boetebeschikking hebt ontvangen van de Arbeidsinspectie, dan kunt daartegen bezwaar in dienen. Dat kan binnen 6 weken nadat de boete is opgelegd.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.