Proeftijd in opvolgende arbeidsovereenkomst
Proeftijd in opvolgende arbeidsovereenkomst
Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst wordt vaak een proeftijd afgesproken. Een proeftijd is een periode van maximaal één of twee maanden, waarin de werknemer en de werkgever elkaar kunnen leren kennen en zij de arbeidsovereenkomst beiden kunnen opzeggen als de samenwerking niet bevalt. Artikel 7:652 leden 3 tot en met 5 BW bepalen de maximale duur van de proeftijd. Is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gesloten met een looptijd korter dan twee jaar, maar langer dan zes maanden, dan mag de proeftijd niet langer dan één maand duren. Is de overeenkomst voor twee jaar of langer, dan wel voor onbepaalde tijd aangegaan, dan bedraagt de proeftijd maximaal twee maanden. In een arbeidsovereenkomst voor de duur van zes maanden of korter mag geen proeftijd overeengekomen worden. Elk andersluidend proeftijdbeding is nietig (lid 8), tenzij bij cao van de wet is afgeweken (lid 7). Tijdens de proeftijd mogen zowel de werknemer als de werkgever de arbeidsovereenkomst op elk moment opzeggen met onmiddellijke ingang.
Als uitgangspunt geldt dat een in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen dezelfde werkgever en werknemer opgenomen proeftijd nietig (ongeldig) is. De reden hiervoor is dat de werkgever bij een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen dezelfde partijen al voldoende bekend is met het functioneren en de persoon van de werknemer. Een uitzondering op dit uitgangspunt geldt als sprake is van een functie die duidelijk andere vaardigheden en verantwoordelijkheden eist. In een dergelijke situatie is het wel mogelijk om opnieuw een geldige proeftijd af te spreken, ook bij dezelfde werkgever.
Rechtbank Rotterdam 16 augustus 2023, ECLI:NL:RBROT:2023:8008
In augustus oordeelde de rechtbank Rotterdam over de proeftijd in een opvolgende arbeidsovereenkomst. In deze zaak was de werkneemster op 23 november 2021 bij de Kinderopvang in dienst getreden. Zij heeft sindsdien achtereenvolgens de functies van Pedagogisch Medewerker, BBL-student en Pedagogisch Medewerker, niveau 4 bekleed. Deze arbeidsovereenkomsten waren alle drie gesloten voor bepaalde tijd. De laatste arbeidsovereenkomst van werkneemster was gesloten op 1 februari 2023 voor een periode van één jaar tot 1 februari 2024.
Zoals hierboven is uitgelegd, kan bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan zes maanden en korter dan twee jaren een proeftijd van ten hoogste één maand worden overeengekomen. In dit geval was hier op grond van de toepasselijke cao van afgeweken en kon rechtsgeldig een proeftijd van twee maanden worden overeengekomen in een jaarcontract.
Op 22 maart 2023 is de werkneemster ontslagen met een beroep op de proeftijd. Zij is echter van mening dat in haar laatste arbeidsovereenkomst geen proeftijd kon worden overeengekomen en dat de Kinderopvang daarom de arbeidsovereenkomst ook niet kon opzeggen. De Kinderopvang daarentegen, is van mening dat er wel een proeftijd kon worden overeengekomen en dat zij de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd kon opzeggen.
Het artikel dat in deze casus van belang is, is artikel 7:652 lid 6 sub b BW. Dit artikel luidt als volgt:
“Elk beding waarbij een proeftijd is overeengekomen is nietig, indien het beding is opgenomen in een opvolgende arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en dezelfde werkgever, tenzij die overeenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist dan de vorige arbeidsovereenkomst;”
De rechtbank gaat vervolgens na of de nieuwe arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werkneemster vroeg dan de voorgaande. De werkneemster werkte aanvankelijk in de functie van BBL-student. Er was sprake van een leerwerktraject, waarbij zij haar werkzaamheden uitvoerde onder begeleiding van haar praktijkbegeleider. Als Pedagogisch Medewerker niveau 4 was dit anders. In deze functie was zij namelijk wel eindverantwoordelijk voor de kinderen/de groep en stond zij niet meer onder begeleiding van een ander. De kantonrechter oordeelt in deze zaak dan ook dat de Kinderopvang een proeftijd mocht overeenkomen en dat zij als werkgever de arbeidsovereenkomst met werkneemster kon opzeggen tijdens die proeftijd.
Vragen of meer informatie ontvangen over de proeftijd?
Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.